ASA 1 wint met 6-0 in de SOS-competitie

Door Yaron Huberts

Afgelopen vrijdag speelde ASA1 in de SOS-competitie tegen de Kameleon 1. Voorafgaand aan de partij dacht ik dat we goede kansen hadden, en ik hoopte na een nederlaag in de vorige ronde dit maal wel een overwinning te behalen. Tegelijkertijd werd er door ons tweede team op papier een rematch gespeeld van de wedstrijd in de KNSB-competitie een paar weken geleden: ASA2-ASV5. In de KNSB-competitie was die helaas geëindigd in een nederlaag, maar aangezien de opstelling van beide kanten totaal anders was, kon het hier nog alle kanten op.

Onze vooruitzichten werden in de loop van de avond steeds gunstiger, culminerend in een daverende overwinning.

Bij het invullen van de opstelling bleek al dat de twee sterkste spelers van de Kameleon ontbraken. Dit gaf ons natuurlijk goede kansen.

Wout was de eerste die de eerste overwinning kon opeisen op bord 4. Wout bleek uiteindelijk tegen de sterkst opgestelde speler te hebben gespeeld - een knap resultaat.

Op bord 5 speelde Lorens tegen een invaller van de Kameleon. Lorens: "In het begin konden we geen van beiden de overhand pakken. We hebben allebei goede zetten gemist die de partij hadden kunnen winnen. Uiteindelijk kon ik toch een pion winnen, waarna ik zijn stelling kon binnendringen. Na even doorspelen kon ik de winst pakken en zorgde ik voor de 2-0."

Ondertussen stond Nick op bord 2 al erg sterk. Nick: "Mijn tegenstander speelde het Slavisch tegen mijn d4. Hij maakte een paar foutjes in de opening en al snel stond ik beter. Hij had helemaal geen spel meer en mijn stukken stonden heel actief. Ik won snel een kwaliteit en een paar zetten later gaf hij op."

Vervolgens bezorgde Tom op bord 1 ons de 4-0. Tom: "In mijn partij kwam ik vanuit de opening al snel een pion voor te staan. Daarna speelde mijn tegenstander niet actief genoeg, waardoor ik vrij gemakkelijk het eindspel kon winnen."

Met Toms overwinning waren we verzekerd van de winst, maar we wisten nog niet hoe groot onze overwinning zou worden. Uiteindelijk kon ook Thijmen de overwinning opeisen op bord 3.

Dan rest alleen nog mijn eigen partij op bord 6. Ik had een sterke aanval over de koningsvleugel, waarbij ik wel een risico nam: ik had de f-pion, de g-pion en de h-pion vooruitgeschoven in de aanval, terwijl ik zelf ook kort gerokeerd had. Deze veelbelovende aanval leverde niet de winst op waarop ik had gehoopt en we belandden in een eindspel waarin we allebei nog kansen hadden.

We hadden op dit moment beide nog weinig tijd op de klok. Een mat in zes werd hierdoor gelukkig gemist door mijn tegenstander. Vlak nadat Thijmen zijn partij gewonnen had, besloot mijn tegenstander om dames af te ruilen. Hierna was de promotie van mijn vrijpion echter niet meer te voorkomen. Ook mijn tegenstander gaf op en de 6-0 was een feit.

Ondertussen was ook ASA2 klaar, die een net gelijkspel had gespeeld tegen ASV5. Ik had voorafgaand aan deze ronde niet durven dromen van zo’n grote overwinning. Dit snakt echter naar meer… dus we zijn vastbesloten om de volgende ronde eenzelfde resultaat te behalen tegen Doesborgsch. S.G.