Hoe ontwikkel ik mijn talent?

Om beter te worden in schaken zijn er vier stappen nodig: spelen, analyseren, trainen (in een groep of individueel met een trainer) en oefeningen maken. In het begin is de belangrijkste en vaak ook de leukste stap het spelen. 

AdobeStock_63630004.jpeg

spelen

De regionale schaakbond  (OSBO) biedt een enorme grand-prixcyclus aan laagdrempelige toernooien. Deze cyclus omvat meer dan tien toernooien verspreid in de omgeving van Arnhem.

Al vanaf de eerste stappen (als je de loop van de stukken beheerst) kun je meedoen aan een toernooi. Bij elk toernooi word je opnieuw op jouw niveau ingedeeld. 

Als je het niveau van de IJSCO ontgroeid bent, zijn er diverse Nederlandse en regionale (jeugd)kampioenschappen en open toernooien (voor volwassenen en jeugd) waaraan je mee kunt doen.

Ook op internet kun je heel veel schaken, Twee grote gratis sites  zijn http://www.chess.com en http://www.lichess.org

analyseren

Nadat je een partij hebt gespeeld, kun je deze analyseren. Bij het analyseren kijk je samen met een trainer of een andere begeleider welke goede zetten je hebt gedaan en waar je eventueel andere mogelijkheden had. 

Na het analyseren, kun je je plan voor de volgende wedstrijd aanpassen. Ook kun je misschien extra onderwerpen trainen of oefenen.

Er zijn privé-coaches die via internet analyseren. Ook kun je (minder effectief) analyseren met een computer. Bijvoorbeeld met behulp van Chessbase (betaald) of Arena (gratis).

Tegenwoordig kun je ook via de genoemde schaaksites analyseren.

 
AdobeStock_46266746.jpeg

trainen

Naast de trainingen op het Olympus, zijn er ook extra trainingsgroepen beschikbaar.

Deze trainingen (http://www.stertrainingen.nl/) vinden onder meer plaats in Apeldoorn, Doetinchem en Utrecht. 

Een alternatief is training aan huis of via internet. Er zijn diverse schaaktrainers voor elk budget. 

 

oefenen

Nadat je iets geleerd hebt, moet je dat oefenen. Dit kan via de vele werkboeken van de Stappenmethode (http://www.stappenmethode.nl),

Maar je hebt ook nog meer mogelijkheden. Via http://www.chessity.com (betaald) en https://chesstempo.com (gratis, wisselend niveau) worden heel veel trainingsopgaven aangeboden.