Nipte nederlaag in Nijverdal

ASA 2 is zaterdag 5 november de koppositie in klasse 4B van de KNSB-competitie kwijtgeraakt. Ondanks een creatieve opstelling is het plan om het vlaggenschipteam van ENO (Ernst, Nut en Ontspanning) minstens een matchpunt te ontfutselen jammerlijk mislukt. Aan de ene kant zijn we blij dat we tegen een sterke tegenstander een redelijke uitslag hebben neergezet, aan de andere is daar toch ook het gevoel dat er meer in heeft gezeten.

Verwacht van mij geen keurig chronologisch verslag, want het was simpelweg niet bij te houden. Ik kan mij niet herinneren ooit voor 16:30 uur al klaar te zijn geweest bij een KNSB-wedstrijd. En dit ondanks het feit dat we iets te laat begonnen omdat de helft van het team met enige vertraging in Nijverdal was aangekomen. Toen ik zelf nog bezig was de opening af te ronden, zag ik dat bij Wouter de stukken alweer in de beginstelling stonden met de witte koning op e4. Degenen die de partij gezien hebben, zeggen dat hij zwart meteen naar de strot vloog en niet meer losliet: 1-0.

Jan Willem maakter er geloof ik 1-1 van. Fred deelde het punt met zijn tegenstander, Ben boekte een keurige winst, Malcolm stond uitstekend maar ging toch ten onder. Ikzelf kwam er niet aan te pas tegen Guy Bielderman. Nadat ik de dame op het verkeerde veld had gezet, drukte hij mij van het bord af. We waren nog bezig met de analyse toen het voltallige team de analyseruimte in kan gemarcheerd met de mededeling dat we 5-3 hadden verloren. Bij Ron waren de complicaties in het middenspel in zijn nadeel uitgevallen en Rein verontschuldigde zich voor het feit dat hij het ‘gewonnen’ eindspel tegen Johan op den Dries (2110) niet tot winst had weten te voeren. Onder de streep betekende dat een kleine overwinning voor ENO 1, dat ASA 2 hiermee op de ranglijst passeerde. Met drie bordpunten op zak waren we voor het helemaal donker was alweer terug in Arnhem.