Minorpromotie en een mat van Anastasia bij ASA 2 - PION/Mook 2 (5-3)

Door Arnout Karssenberg

ASA 2 heeft zaterdag 26 november twee matchpunten gepakt tegen PION/Mook 2. In Zalencentrum Onder de Toren in Elst was een 5-3 overwinning voldoende om de punten boven de Waal te houden.

Terwijl de bar door middel van een pratend rendier en Mariah Carey in Intratuin-kerstsfeer werd gebracht, werd in de speelzaal door twee ASA-teams om elk bordpunt gevochten.

In het begin zag het er niet al te veelbelovend uit voor ASA 2, maar het sentiment sloeg snel om toen duidelijk werd dat Nick en Wouter op bord 7 en 8 op winst afstevenden. Nick is de laatste tijd niet te stoppen en ook Alexander Bouwman moest eraan geloven. Wouter profiteerde al vroeg van een blunder, maar liet zijn tegenstander na een onnauwkeurigheid weer in het spel komen. Wouter hield zijn tegenstander onder druk en dit leverde al snel weer stukwinst op, waardoor hij een toren tegen twee pionnen overhield. Dit speelde hij zonder problemen uit.

Tom Brans had een veelbelovende stelling, maar toen het moment kwam om de trekker over te halen, ging het mis. Ilan had het moeilijk met wit, zonder meteen verloren te staan. Door een gemiste zet verloor hij materiaal, waarna hij balend van zichzelf opgaf. “Als je zoiets mist, dan verdien je gewoon niet om te winnen”, hoorde ik hem nog zeggen. Ben stond al snel onder druk en was bij de eerste keer koffie halen al somber over zijn kansen om de stelling te keepen. Al vrij snel konden we hier ook inderdaad een nul noteren.

Ron had met wit van begin af aan het initiatief en de zwarte koningsstelling zag er shaky uit. Toch moest hij voorzichtig zijn, want de stelling was dynamisch en zwart had ook tactische kansen. Op het eind viel Ron de zwarte dame aan, zijn tegenstander Jorg Benningshof beantwoordde dat door de witte dame aan te vallen. Het probleem was dat zwart de dame niet kon terugslaan vanwege een mat van Anastasia. Hij zag dat mat pas nadat het was uitgevoerd: 3-3.

Ron Anastasia

Stelling na 33. … Df6

34. g5 Pfxd5 35. gxf6 Pxe3 36. Txh5 mat!

En zo moesten Jan Willem en ik de beslissing brengen. Jan Willem, die zoals gewoonlijk met zwart speelde, stond tegen Huub Blom wat minder in de opening en het middenspel. Huub dacht te winnen, maar gaf zijn voordeel langzaam weg. Onze onverwoestbare rocker kwam steeds beter te staan en bereikte uiteindelijk een toreneindspel met een vrijpion meer. JW wist de witte koning af te snijden, daarna deed de vrijpion de rest: 4-3.

Ikzelf had intussen al remise aangeboden om de teamwinst veilig te stellen, maar gezien de stand in de match sloeg Wim Gielen het aanbod af. Twintig zetten daarvoor had hij zelf al remise aangeboden, maar toen had ik dat vanwege mijn pluspion en de stand op de overige borden geweigerd. Nu nam hij te veel risico bij zijn poging nog te winnen en verloor daardoor. Wie van tevoren bij de wedkantoren had ingezet op een minorpromotie in deze wedstrijd, had een leuk bedragje kunnen winnen. In onderstaande stelling haalde mijn tegenstander Wim Gielen namelijk een paard, waarna ik nog even aan de bak moest om het eindspel te winnen (stelling na 64. … Pd5):


Stelling na 64. … Pd5

Gelukkig koos hij daarna niet de lastigste verdediging, waarna mijn f-pion ongehinderd kon promoveren, in dit geval wel tot dame.

Eindstand: 5-3. Zie alle details op KNSB Netstand