Winst voor ASA 1 in SOS-competitie

Door Yaron Huberts en Arnout Karssenberg

Op vrijdag 22 september heeft het eerste team van de Arnhemse Schaakacademie in de SOS Zestallencompetitie in de eerste ronde Theothorne 1 met 4-2 verslagen. De tegenstander had wat moeite om de locatie te vinden, waardoor we iets later begonnen.

Wout kwam al snel een stuk voor te staan. Even later maakte zijn tegenstander een fout, waardoor haar dame werd ingesloten. Dit leidde tot een snelle voorsprong voor ASA.

Mijn (Yarons) tegenstander opende met 1. c4, maar uiteindelijk transponeerden we naar het Konings-Indisch, wat een spannende partij opleverde. We raakten beiden uit de theorie en mijn tegenstander miste een goede verdediging waardoor hij beter had kunnen staan. Hierna slaagde ik erin om mijn pion op g3 te krijgen, wat de witte koningsstelling ernstig verzwakte. Ik offerde mijn paard om met mijn dame een aanval op de witte koning te beginnen. Dit leidde tot een geforceerd mat, waardoor het team met 2-0 voor kwam te staan. Ikzelf was erg tevreden met de overwinning, en de kansen voor het team zagen er op dat moment goed uit. Kort hierna verloor Thijmen echter, doordat hij een mat over het hoofd zag. Die kans liet Pieter Koppelaar zich niet ontnemen.

Toms pakte een punt. Zijn samenvatting van de partij: “Ik kwam vanuit de opening erg slecht te staan. Uiteindelijk maakte mijn tegenstander een fout in tijdnood, waardoor ik toch nog kon winnen.”

Op bord 3 speelde Nick Zhao tegen Dick van Rumpt. Nick: “Van Rumpt speelde het Koningsgambiet. Ik wist weinig van de opening, maar na een spannend middenspel bereikte ik een compleet gewonnen eindspel. Ik voelde me erg zelfverzekerd, maar blunderde ineens doordat ik een penning over het hoofd zag. Van Rumpt greep de kans en de stelling leek remise te worden. Maar de stelling was steeds erg moeilijk en na een paar zetten later maakte hij een foutje. Daarna stond de partij weer gewonnen voor mij en na een paar zetten gaf mijn tegenstander op.

Arnout was als laatste nog bezig. Arnout: “Ik had een compleet gewonnen stelling bereikt, maar in plaats van voor een makkelijke winstweg te gaan, koos ik voor een onduidelijk eindspel met slechts een klein voordeel. Hierna ging het van kwaad tot erger en uiteindelijk verloor ik het eindspel zelfs nog.”

Al met al was het dus voldoende voor een prima 4-2 overwinning.