Assen 1 - ASA 1

En zowaar het eerste live-verslag van de allereerste wedstrijd van het vlaggenschip van de Arnhemse Schaakacademie. Het is te hopen dat we aan het einde van het seizoen niet hoeven te spreken van een lekke roeiboot, maar vooralsnog gaan we uit van een behouden vaart.

Het eerste verslag op een nieuwe website betekent ook dat de nieuwe teamcaptain nog probeert uit te vogelen hoe het überhaupt werkt. U en ik gaan het samen beleven.

ASA 1 zal dit eerste jaar uitkomen in de 2e klasse A en mag deze eerste wedstrijd naar ‘t Markehuus in Assen. Voor ondergetekende betekende dit dat de wekker om half zeven afging, van Arnhem naar Driel werd gereden om zoonlief te laten voetballen, door naar Tiel te gaan waar zoonlief werd ingeruild voor Arthur om een dikke twee uur later aan te komen in Assen. Onderweg werd de auto van Jeroen van Onzen bij Zwolle opgepikt die tot 300 meter voor de eindbestemming wist aan te klampen om vervolgens alsnog hopeloos te verdwalen.

Om 13:00 uur was iedereen klaar om te beginnen behalve Dries die de plaatselijke Appie nog even aan het bestormen was. Toen ook hij binnenkwam en met een daverend applaus werd onthaald was de sfeer gezet en konden de klokken aan.

Schermafbeelding 2018-09-16 om 12.53.17.png

14:24

De eerste ontwikkelingen zijn vooralsnog nog niet van dien aard dat het grootzeil al gehesen kan worden. Er wordt op de meeste borden voorzichtig gelaveerd, alleen Arthur is gelijk op ramkoers gegaan.

14:35

Dries heeft nu duidelijk koers gezet naar de vijandelijke haven waar de zwarte koning ineens tegen een gat op de h-lijn aan zit te koekeloeren. Schip Ahoy!

15:01

De tegenstander van Dries heeft besloten niet af te wachten en laat de pionnen oprukken. Dries hijst de piratenvlag en duikt de stelling in. Nu maar hopen dat tegenstander Pieter Tromp geen afstammeling is van het beruchte geslacht Tromp.

Willy en Ivo vermaken zich tot dusver kostelijk, bij Jeroen lijkt de zaak volkomen in evenwicht, hetgeen niet bepaald zijn gewoonte is. Sebas lijkt net iets meer wind in de zeilen te hebben dan tegenstander Taal. Bij Thomas lijkt het stilte voor de storm te zijn, de tijd zal leren of het een storm in een glas water blijkt te zijn. Geert heeft inmiddels net als buurman Dries de koningsstelling weten op te blazen maar voor alsnog levert het hem meer problemen dan voordeel op. Mathieu ziet zich geconfronteerd met een ingegraven tegenstander die ieder initiatief probeert te ontlopen voorlopig.

15:40

Mathieu heeft de wit-veldige loper laten ruilen en zal daar ongetwijfeld niet geheel gelukkig mee zijn. Arthur bouwt de druk langzaam op, Geert staat inmiddels een pion achter zonder voor mij zichtbare compensatie, maar zoals de vaste lezer inmiddels weet zegt dat werkelijk helemaal niets. Dries vliegt de stelling nu in met een paard en diens tegenstander zal nu moeten kiezen of hij over stag gaat over overboord zal slaan. Bij Thomas begint de klok een rol te spelen en (derhalve?) wordt er het nodige afgeruild om de boel te vereenvoudigen. Het resultaat is een nog ingewikkeldere stelling waarin het zowel naar bak- als ook naar stuurboord kan gaan. Sebas lijkt nog steeds een plusje te hebben. De tegenstander van Jeroen investeert veel tijd en zal de laatste 20 zetten binnen de 10 minuten moeten gaan spelen. De foutmarge in de stelling is weliswaar niet al te klein maar de kans op een remise toren-eindspel neemt wel toe. Willy zelf verklaart de eigen stelling als gewonnen hoewel nog onduidelijk is hoe.

15:42

Het eerste nieuws uit Enschede druppelt binnen alwaar ASA 2 aan treedt tegen Max Euwe 2. Arnout verliest, Rein stond totaal verloren, de tegenstander greep mis en nu staat Rein 2 pionnen voor.

15:43

Het volgende nieuws uit Enschede is positiever. Leo wint en brengt de stand aldaar op 1-1.

16:19

De eerste slag ter zee bij Dries is achter de rug en na het optrekken van de kruitdampen is Dries in het bezit van een Dame en moet de tegenstander de rest van de partij verder met Toren en Paard ter compensatie. Mathieu verliest, lijkt een tussenzetje te hebben gemist. Bij Geert staat reeds een extra dame klaar om de te promoveren pion (tijdelijk) te vervangen. Terwijl Geert promoveert dreigt dienst tegenstander mat in 1 te verzilveren hetgeen volgens mij direct verliezend is. Bij Willy werd de onduidelijke weg naar winst in de stelling binnen twee zetten duidelijk en geeft tegenstander Ivo op. Tegelijk blijkt de dame van Dries dodelijk efficiënt en pakt de winst. Bij Geert heb ik het zowaar bij het juiste eind en is de winst ook binnen. Thomas zijn boot is inmiddels zinkende en hij moet capituleren. Binnen enkele minuten is de stand derhalve 2-3 voor ons.

16:30

Sebas snoept een pionnetje en kan eigenlijk niet meer anders dan winnen. Arthur pakt de H-lijn en blaast daarmee direct het kaarsje van de tegenstander uit. Twee zetten later is de overwinning een feit. 2-4 voor ons derhalve. Bij Jeroen is de chaos compleet, staat hij een pion achter inmiddels en vrees ik voor een nul, dus kan de winst niet ver weg zijn.

16:35

En jawel, Sebas wint en daarmee is de eerste overwinning van het eerst van ASA ooit een feit.

Onderwijl in Enschede verliezen Ron en Jorick. Er zit nog winst in bij Jan-Willem en Rein en er wordt gehoopt op remises bij Steven en Catheleijne.

16:45

En jawel, het kon eigenlijk niet anders natuurlijk dan dat Jeroen zich geheel in zijn element voelt met de bereikte situatie. Ik zie nog niet in hoe de tegenstander zich uit de ontstane wurggreep kan losmaken. Beide heren zijn net door de vliegende tijdnood heen en bezien het slagveld nu in rust.

16:46

In het verre Enschede heeft Catheleijne inmiddels een pionnetje gesnoept bij Sjoerd (de zoon van Jan-Willem).

16:55

In Enschede zet Catheleijne de pion voorsprong om in winst en is de stand nu 3-2. En Jan-Willem lijkt ook naar winst te gaan.

17:05

Jeroen kiest niet voor het door een ieder verwachte Tf4+ maar voor Tf5+. Er zijn uiteraard vele wegen die naar Rome leiden en uiteraard gaat Jeroen voor de toeristische route.

17:15

Jeroen is de route enigszins kwijtgeraakt en berust in remise. Historische overwinning derhalve!

Schermafbeelding 2018-09-16 om 12.58.06.png

Ondertussen in Enschede heeft Jan-Willem de winst inmiddels gepakt, ketst Rein en verliest en pakt Steven alsnog een remise. Een verlies derhalve van 3,5-4,5.