Rivierenland 1 - ASA 2

Door Malcolm Lok, met toevoegingen van Arnout Karssenberg

In verband met de afwezigheid van de vorige teamcaptain hebben ik en Arnout tijdelijk de rol als teamcaptain overgenomen. Iedereen op locatie moest spelen, dus de tijd om dit artikel te schrijven kwam pas na de wedstrijd. Voor vandaag hebben wij maar liefst vier invallers: Tom van ‘t Hoff, Thijmen Terpstra, Lodewijk Entrop en Yaron Huberts.

De ventilatie in Dorpshuis Tricht was goed geregeld en het voordeel is dat je dan ook nog wat van de gemoedelijke sfeer in het dorpje meekrijgt. De overbuurman was in de tuin bezig gebruikte dozen plat te stampen, af en toe luidde de kerkklok en hoorde je de stemmen van voorbijlopende Trichtenaren. Mijn verzoek om het volume van de muziek in de bar iets lager te zetten leidde bijna tot een conflict tussen het personeel van het buurthuis, maar uiteindelijk werd aan het verzoek voldaan. Er werd nog gevreesd voor een vuurwerkactie door fans van Rivierenland die per slot van rekening wederom de wedstrijd niet mochten bezoeken, maar die bleef gelukkig uit.

Binnen het eerste uur gaat het al meteen mis, want ik krijg te horen dat Lodewijk en Yaron hebben verloren. Bij Lodewijk heb ik bij de analyse kunnen zien dat hij in een opening terecht kwam waar hij niet bekend mee was en hierdoor de verkeerde zetten speelde. Yaron heeft een schaakje over de hoofd gezien, waardoor hij een stuk verloor. Even later krijg ik te horen dat ook Thijmen heeft verloren.

Bij mijn eigen partij ging het gelukkig wel goed. We begonnen met een Siciliaan, maar dat veranderde snel naar een positionele stelling die vaak te zien is in de Engelse opening. Na een aantal fouten van mijn tegenstander heb ik een punt binnen kunnen slepen voor ASA 2.

Een moment later zie ik dat de partij van Tom in een remise is geëindigd. Tom had een pion meer, maar uiteindelijk kwamen zij in een theoretisch eindspel waarbij remise de enige uitkomst is als de tegenstander de juiste zetten speelt. De tegenstander heeft meerdere keren remise aangeboden, maar uiteindelijk was het te verleidelijk voor Tom om zijn tegenstander pat te zetten. Hieronder de partij, Tom speelt met wit.

Even later kreeg ik te horen dat ook Niels heeft verloren. Hiermee staan wij 4,5 - 2,5 achter en is onze verlies onvermijdelijk. Ron Engelen heeft nog wel een punt binnen kunnen slepen. Zijn tegenstander gaf eerst een pion weg, daarna nog een pion en vrij snel daarna konden de andere stukken ook in het doosje.

Arnout speelde met zwart een Caro-Kann. Het ging lang gelijk op en de tegenstander bood al vroeg remise aan. Hij wilde per se winnen vanwege de stand op de andere borden. Helaas bleef de stelling binnen de remisemarge, ook nadat hij een pion won. Kort daarvoor had zijn tegenstander voor de tweede keer remise aangeboden. Aan het eind nam hij te veel risico en kwam slechter te staan, maar toen bood zijn tegenstander voor de derde keer remise aan. Ze waren toen nog als enige bezig en als team hadden we al verloren, daarom besloot Arnout het aanbod aan te nemen.