WLC 1 - ASA 1 (semi live) 3 ½ - 4 ½ (einde)

Vandaag is de dag die je wist dat ging komen. Vandaag is de dag van de waarheid. Vandaag is de dag dat we de dag van gisteren waarop Vitesse degradeerde achter ons moeten laten. Vandaag is de dag dat alles maar draait om één ding. Winst!

Niets anders dan dat is waar ASA 1 vandaag genoegen mee kan nemen. Niets anders dan dat is wat ons kan behoeden voor degradatie. Niets anders dan dat is wat bepaalt of we vanavond aan een alcoholische versnapering kunnen gaan.

Okay, dat laatste is gelukkig onzin.

De stand vooraf laat zien waar het om draait. De zesde plaats in onze poule betekent keihard degradatie. Die beroerde zesde plaats zullen we slechts op 1 manier achter ons kunnen laten.

13:30
Nog voor de wedstrijd vertelt Ruud dat hij zich wat zorgen maakt. Hij heeft een duidelijke correlatie gevonden tussen zijn terugkeer bij ASA en de teloorgang van de wereldvrede.
Positief is wel dat we wel te horen kregen dat zijn vrouw ons allen van harte uitnodigt om tijdens de Gentse Feesten langs te komen en dat ze het gezellig zou vinden als we allemaal blijven slapen. Fijn dat dat alvast geregeld is!

13:35
Oprecht geen idee wat er op bord 4 gebeurd is maar daar komt Bob een kwal (toren tegen loper) voor in de opening. Ik zie geen echte compensatie voor de tegenstander.

13:40
Inmiddels heeft Moskou gereageerd op de uitlatingen van Ruud J en zij ontkennen dat zij schuldig zijn aan het lidmaatschap van Ruud J bij ASA.

13:50
Ach en wee, het begint alsnog dramatisch. Sebas knalt een stuk weg en geeft op. 1-0 voor WLC derhalve. Hij was al niet fris en fruitig opgestaan maar dit is echt het slechtst mogelijke begin.

14:15
Sebas is exit en dus verschuift de focus naar de andere spelers. Tom heeft een leuke stelling met wat complicaties voor beide kanten. Zelf geeft hij dit al eens bestudeerd te hebben. Op mijn vraag hoe hij dan zelf denkt dat hij staat werpt hij een blik op zijn tegenstander en verklaart: “als ik kijk naar de kleur van het hoofd van mijn tegenstander moet ik wel goed staan”. Ik houd wel van dit soort feitelijke onderbouwingen.

Ergens tussendoor verklaart Jeroen van Onzen over zijn eigen statuur binnen het team: “ach, iemand in het team moet de pispaal zijn”.

14:25
Thomas biedt remise aan hetgeen wordt geaccepteerd. 1½ - ½ voor de heren uit Eindhoven.
De reacties op de verklaring van Ruud Janssen komen inmiddels binnen. Zo verklaart Victor Orban dat het allemaal de schuld is van de EU en dat iedere mogelijke oplossing van dit probleem kan rekenen op zijn veto.

14:45
Zelensky heeft ook gereageerd en laat in een officiële reactie weten dat hij en het volk van Oekraïne klaar zijn om ook lid te worden van ASA. Hij is blij met alle steun die hij reeds heeft mogen ontvangen en ziet uit naar een volgende ontmoeting met de vertegenwoordigers van ASA.

14:55
Jeroen van Onzen kan middels drie maal dezelfde stelling remise pakken. Dilemma dus gezien de huidige tussenstand.
Bij de andere borden ondertussen zien we bij Mathieu een pion voorsprong maar positioneel voordeel voor zijn tegenstander. Dat wordt dus zwoegen en dan hopelijk kunnen toeslaan in het eindspel.
Tom lijkt nog steeds prima te staan en het betere van het spel te hebben. Ikea gaat hier nog een prima aanwinst aan hebben.
Geert laat weten zijn stelling doorgerekend te hebben en zegt gewonnen te staan.
Vanuit Israël horen we dat het oorlogskabinet momenteel in spoedzitting is en dat daarna een verklaring zal worden afgelegd. Maar vanuit Bejing kunnen we wel al melden dat China vooralsnog geen redenen ziet om extra uitvoerrechten te gaan heffen n.a.v. de uitspraken van Ruud maar dat zij de situatie nauwlettend in de gaten zullen houden.
Bij Bob lijkt het erop dat het voordeel verdwenen is. Ook JvO en TvN bevestigen dit.
Ruud Janssen zelf wordt ondertussen scherp in de gaten gehouden en zal vandaag, zo maakte zijn woordvoerder bekend, geen persconferentie houden om zijn uitlatingen nader toe te lichten.

14:58
Jeroen pakt remise. 2-1 achter is nu de tussenstand.

15:15
Ronald Plasterk heeft inmiddels ook gereageerd en zegt tegen onze verslaggever dat hij bereid is zich in te zetten voor het nationaal belang mocht hij daarvoor benaderd worden.

15:30
Het wordt langzaam aan billen knijpen. Geert lijkt een foutje gemaakt te hebben, Bob staat volgens meerdere scheepslui aan wal inmiddels slecht en een remise ligt daar nog niet voor de hand. Mathieu wint na een combinatie een tweede pion die hij waarschijnlijk wel weer zal moeten inleveren maar daarmee is het positionele probleem dan wel opgelost en heeft hij een hele dikke plus te pakken. Tom moet ook aan de bak want heeft nog wel erg weinig tijd op de klok staan in wat we nog steeds wel een lekkere stelling kunnen noemen.

15:45
Donald Trump meldt op Truth Social het volgende: “I have great respect for that guy, I mean it, I mean, he has done great things, like with chess pieces I think”.
Bob heeft ondertussen het evenwicht hersteld waar het bij Tom juist minder lijkt te gaan.

16:15
Tijdnoodfase. Ruud lijkt een doorbraak te hebben. Bob knokt verder voor remise die nu wel voor de hand ligt. Geert doet zetten die ik niet begrijp en verliest nu weer het stuk dat hij voor stond. Tom heeft nog 13 zetten te doen in 8 minuten en Mathieu lijkt de rust zelve maar staat ook onder druk terwijl hij beter staat.

16:25
Bob weet alsnog de remise te pakken. En Mathieu lijkt nu definitief op winst af te stevenen. Bij Geert is diens tegenstander nu pionnen aan het snoepen en lijkt het over en uit aldaar. Tussenstand 2 ½ - 1 ½ voor WLC.

16:35
Mathieu mag aan het bier! Winst op bord 8! Geert is aan het klooien en gaat dit zeker verliezen. Hij staat nu in een toren-eindspel 3 pionnen achter.
Conclusie: Ruud moet winnen én Tom moet winnen.

16:50
Als we dit ultra positief benaderen dan wint Ruud “gewoon”. In een klein onderonsje tussen Mathieu en mij stelden we elkaar gerust met de mededeling dat Ruud heus wel weet dat hij de verkeerde loper voor een rand-pion heeft. Ultra positief bekeken speelt Geert nu eigenlijk pas in de underdog-positie waaruit hij graag weet te ontsnappen en heeft Tom nog een konijn in zijn hoge hoed, om daarmee, nadat hij door een brandende hoepel is gesprongen, alsnog weet te winnen ondanks het feit dat hij gewoon een pion achter staat. Tom zelf straalt nog niet bepaald het positivisme en vertrouwen uit dat we zoeken.
Maar, … waren het niet “de positivisten” die de halve wereld hebben?

17:10
Ruud wint “gewoon”. Nu is het aan Tom om de goocheltruc te vinden en aan Geert om in een toren-eindspel met drie pionnen minder nog wat voor elkaar te krijgen.

17:20
Tom knokt door en ineens is daar de lichtflits gevolgd door een tegenstander die hem zijn hoed aanbiedt. Tom schudt wat meewarig met zijn hoofd, kijkt in de hoed en ziet daarin het konijn. Als hij de zaal doorkijkt ziet hij in de hoek Ruud klaarstaan met een lucifer om de hoepel die hij in zijn hand houdt in de fik te zetten.
Tom speelt de zet waardoor er een Toren gewonnen gaat worden. De tegenstander ziet Ruud de lucifer reeds afstrijken en geeft op. We zijn veilig!

17:35
Geert geeft op en de eindstand is daar. 3 ½ - 4 ½ voor ASA ! Veilig !
Hopelijk is Ruud weer gerustgesteld.
Voor ons is er natuurlijk het zoet van de overwinning en het lijfsbehoud, maar de druiven zijn natuurlijk extra zuur voor onze tegenstander WLC die met hun team zeker ook thuis horen in de 2e klasse. Hopelijk zijn we de komende 20 jaar gevrijwaard van dit soort idiote degradatie-regels en kan een ieder gewoon lekker schaken op zijn eigen niveau.

18:00
Alles dan nog maar even op een rijtje. In de tweede klasse degraderen alle nummers 7, 8 en 9 en de slechtste nummer 6. En die komt dus uit onze poule.