ASA 1 - 't Pionneke 1 (semi Live 16:45)

Voor ‘t Pionneke is er maar één opdracht. Winnen. Dat de heren er alles voor over hebben blijkt al uit het feit dat ze zelfs met de auto over het voetgangerspad rijden om te zien hoe dicht in de buurt van de ingang ze kunnen parkeren.

En als we naar de stand in de competitie kijken is dat direct duidelijk:

Er zijn dit jaar drie degradanten, dus ook wij zijn nog niet helemaal veilig. Tevens is het natuurlijk erg spannend aan de top waar onze vrienden van ASV nog volop meedraaien voor het kampioenschap.

13:30
En we hebben zowaar een verrassing. Het is Geert gelukt om zonder noemenswaardige schade door de eerste tien zetten te komen. We moeten terug naar de herfst van 2015 waarin dit voor het laatst gebeurde.

14:00
Bij Thomas is er een Caro Kann op het bord gekomen waarbij zwart het niet helemaal zuiver lijkt te spelen. Plusje voor onze man.
Ruud lijkt prima uit de opening te zijn gekomen. Buurman Bob en zijn tegenstander maken er een spektakelstuk van. Voorlopige tussenstand lijkt wel in het voordeel van Bob te zijn die qua ontwikkeling en ruimte voor staat. Sebas heeft een hele tactische stelling op het bord staan waar ik geen chocolade-ei van kan maken voorlopig. Hijzelf overigens ook niet bekent hij.
Op het vierde bord bij Tom zien we dat Tom onder druk is komen te staan. Hij mag aan de bak. Bij Jeroen Van Onzen zien we dat onze hooggeëerde voorzitter gekozen heeft voor een rustig variantje. Dit is niks voor Jeroen, dus ik maak me zorgen!
Bij Mathieu ziet het er prima uit en datzelfde kunnen we zeggen over Geert. Zowel Geert als Mathieu lijken de afgelopen tijd niet in topvorm te zijn geweest maar hopelijk is vandaag de omslag.

14:30
En nu maak ik me zorgen om de stelling van Ruud. Precies de afruil waarvan ik dacht dat die niet goed zou zijn wordt door Ruud wel geaccepteerd door Pd5 toe te laten. Ik voorzie pion-verlies zonder compensatie. Nu volle bak in de denktank. Ik hoop dat als vanouds blijkt dat ik er weer eens de ballen verstand van heb en dat dit een goede 1 april grap blijkt te zijn.
Jeroen Van Onzen bezweert me dat het niet zijn schuld is dat de stelling nog zo normaal is. Ik hoef me in elk geval geen zorgen te maken. De eerste toeschouwer met rating 2000+ is nu binnen dus Sebas is gerustgesteld dat het met de analyse helemaal goed gaat komen.
De stelling bij Bob is voor een kneus als mij heerlijk om te volgen. Veel stukken afgeruild, veel open lijnen dus ik ben blij.
Tom heeft vanavond nog een heerlijke basketbal wedstrijd in het verschiet en lijkt zonder druk zich terug in de partij te hebben geschaakt.

14:40
Ruud staat nu inderdaad een pion achter. Dat wordt knokken voor remise schat ik zo in. Mathieu lijkt het initiatief in de partij te hebben overgenomen van zijn tegenstander en datzelfde kunnen we zeggen over Sebas. Bij Thomas is het aantal dreigingen en dreigende combinaties nu zo groot dat ik daar ieder moment een punt verwacht.

14:50
Het nadeel van de overzichtelijke stelling bij Bob is dat de pion die hij nu achterstaat ook net als bij Buurman Ruud zonder enige compensatie is. Hij zal het moeten hebben van zijn loperpaar. Jeroen Van Onzen heeft snode plannen deelt hij met anderen. Laat ons hopen dat dit de schaakpartij betreft en niet het bezoeken van de Snollebollekes deze avond.

15:00
Thomas pakt een stuk en daarmee de winst. Dat punt is dus binnen moeten we gaan koesteren. Arnout die vandaag als stuurman aan wal fungeert vindt de stelling bij Tom in evenwicht, de stelling van Mathieu iets minder dan gewenst. Sebas meldt dat hij zelf vindt dat zijn stelling “niet okay” is.

15:05
Net op het moment dat Arnout komt melden dat Tom mooie druk begint op te bouwen heeft onze man remise aangeboden dat wordt geaccepteerd. Het waarom is me onduidelijk gezien de beroerde stand van zaken op de andere borden.

15:25
Gelukkig zijn er altijd mensen die me dingen kunnen uitleggen. Bob zelf verklaart alvast dat ik vast onzin aan het schrijven ben (waarvan akte). Hij vermoedt dat hij gaat winnen. Thomas en Arnout melden ook dat ze de stelling meer dan remise vinden voor Bob. Dus tot dusver mijn enthousiasme over het kunnen begrijpen van een open stelling met een pion achter.
Bij Jeroen Van Onzen gaat het bord eerst in de fik, maar wordt binnen enkele zetten geblust tot een remise.
Tom verklaart zijn remise zelf. Beide spelers kunnen dit onmogelijk nog winnen.

15:30
En dan nog de grootste surprise van de dag: Zoals eerder bekend werd zouden de fide-ratings gecorrigeerd worden ivm een fout in de berekening van januari. Zonet komt de mail binnen dat dat gebeurd is en dat leidt tot:

15:45
De zorgen bij Ruud worden groter en groter. Bob lijkt minimaal remise te hebben, Sebas moet keepen om zijn kans op een halfje levend te houden. Bij Mathieu lijkt het langzaam minder te gaan en heeft de tegenstander veel druk en trucjes. Geert heeft er een stuk tegen aan geknald en dreigt nu met vier verbonden pionnen naar de overkant te marcheren.

16:00
Bob gaat akkoord met remise.

16:10
Sebas moet zich zien te ontworstelen uit een wurggreep die zijn tegenstander nu op hem uitoefent. Bij Ruud is na de afruil van de torens een stellig overgebleven met 4 tegen 6 pionnen en ongelijke lopers. Onze man strijdt dapper door.
De pionnen van Geert zijn inmiddels gevorderd tot e3/f3/g4/f5.
Mathieu geeft op. 2,5-2,5

16:40
Geert wint! Ruud besluit nog een pion te geven en speelt nu 3 tegen 6 met ongelijke lopers. Uiterst sportief natuurlijk maar van mij had het niet gehoeven.

16:45
Zowel Ruud als ook Sebas zijn op de hoogte gebracht dat een remise van 1 van beiden volstaat voor een minimale 4-4. Jammer alleen dat ze naar elkaar wijzen.

17:15
Ruud speelt nu 2 tegen 4 pionnen maar er is er eentje doorgebroken. Bij Sebas begint het er naar uit te zien dat het remise te houden is.

17:20
Ruud verliest. Dus nu is alles aan Sebas! Wel jammer dat dit het moment is waarop hij mindere zetten begint te spelen.

17:59
Sebas verliest! ‘t Pionneke mag blijven hopen!