ASA 2 - Zevenaar (9 feb 2019) - Eindstand 4 - 4

Op zaterdag 9 februari spelen ASA 1, 2 en 3 thuis in het Olympus College (Zeegsingel-zijde).
Komt allen supporteren, want met name ASA 2 en 3 hebben aanmoedigingen hard nodig!

Stand na ronde 5.JPG

De opstelling:
ASA 2
1. Catheleijne Sanders - Justin Wilde
2. Ron Engelen - Guust Homs
3. Jorick Laan - Thomas Verfuerth
4. Arnout Karssenberg - Kevin Verfuerth
5. Jan-Willem van Willigen - Arie Huysman
6. Ben McNab - Vincent Pelgrom
7. Rein Viseé - Marijn Freriks
8. Steven Glasbeek - Henk Rouwenhorst

15:00 uur:
Het eerste halfje is binnen. Jan-Willem weet netjes remise te houden. Steven heeft ondertussen een stuk meer en is druk bezig dat voordeel om te zetten in een punt. Op diverse borden is de stand redelijk goed en kan nog alle kanten op. Alleen het bord van Jorick is zorgelijk. Hij staat al een pion achter en dat wordt er zeker nog 1 meer. En daarnaast staat zijn Koning niet echt veilig meer.

16:20 uur:
Steven heeft zijn punt te pakken. Hij moest daarvoor wel zijn stuk voorsprong weer teruggeven, maar zijn vrijpion bleek daarna beslissend te zijn.
Op de rest van de borden gaat het er op spannen. Van vrijwel verloren stellingen tot mindere stellingen en een enkele remise stelling. We staan 1,5-0,5 voor, maar dat hebben we eerder gehad en alsnog verloren. Laten we vandaag proberen met deze traditie te breken.

16:40 uur:
Vanuit het niets weet Ben te winnen. Dat kan wel eens een belangrijk punt worden, mits de rest de tijdnood fase weet door te komen.

17:10 uur:
Arnout had remise in handen, maar het gaat toch nog mis. Alleen Jorick, Rein en Ron spelen nog met een 2,5-2,5 tussenstand. Rein zou dit eindspel met een pion meer moeten kunnen winnen. Bij Ron zal het erg lastig worden om zelfs maar remise te kunnen pakken. Jorick leek goed te staan, nadat hij van een flinke achterstand in tijdnood de juiste stukken kon afruilen. Hij heeft het echter nu lastig, maar kan rustig de tijd nemen, aangezien de tijdnoodfase gepasseerd is.
Ik krijg net te horen dat Ron verliest. Hiermee staan we nu 2,5-3,5 achter.

17:45 uur:
Rein wint en daarmee is de stand 3,5-3,5. Alles komt nu op de partij van Jorick aan. Weten we een matchpunt aan deze wedstrijd over te houden??????

18:15 uur:
Beiden promoveren en in eerste instantie heeft de tegenstander van Jorick een pion meer. Jorick lijkt echter meer uit het eindspel te krijgen, want ondertussen heeft Jorick beide pionnen te pakken en hebben beide spelers een Dame en Jorick nog een randpion waar zijn Koning voor staat. De meningen zijn verdeeld of er zelfs nog winst in zit, maar remise lijkt het minimale te zijn.

18:25 uur:
Helaas weet de tegenstander zetherhaling af te dwingen en daarmee is remise een feit. Einduitslag 4 - 4. Vooraf had ik ervoor getekend, maar achteraf had er misschien toch nog meer ingezeten.
Maar een punt is een punt!

=====================

WSG 2 - ASA 2 (15 dec 2018) Eindstand 4-4

Dit wordt dè partij vandaag om te bepalen wie strak onderaan komt te staan.
De opstelling:

WSG2-ASA2-0.JPG

En voor alle duidelijkheid ook maar even de stand:

WSG2-ASA2-1.JPG

Op bord 1 na heeft WSG 2 op alle borden een ratingvoorsprong. Catheleijne leek al snel een lekkere stand op het bord te krijgen, waardoor de tegenstander weinig mogelijkheden had en zij vrijuit de druk kon opvoeren. Net op het moment dat ze dacht een stuk te winnen vond haar tegenstander een goede afruilvariant, waardoor vrijwel alle stukken werden afgeruild en een gelijkwaardige eindstelling is ontstaan.
Sasa op bord 8 lijkt ook in een gelijkwaardige eindstelling beland te zijn. Op de andere borden zijn ze nog druk in het middenspel bezig en is er nog niet veel te zeggen over de mogelijke uitslag.

16:00 uur:
Lange tijd was er niets te melden, maar we beginnen zo langzamerhand tegen de tijdnood fase te komen en dan wordt het toch ineens een stuk spannender. Eerst even de positieve puntjes:
Arnout staat een kwaliteit+pion voor. Op zich is de stelling nog steeds enorm complex, maar je kan dit materiaal maar beter voorstaan ipv achter staan.
Jorick stond in het begin sterk onder druk, maar staat op dit moment actiever dan zijn tegenstander. Enige nadeel is de tijd, hij heeft nog 9 minuten tegen 18 van zijn tegenstander met nog zo’n 18 zetten te gaan.
Sasa lijkt de beste mogelijkheden te hebben in een eindspel met Koning en veel pionnen. Zetdrang lijkt op de loer te liggen.

Bij Peter is het de vraag of hij de tijdsdruk zo aankan. Als hij daar goed doorheen komt, dan is alles nog mogelijk. Ook bij Ben, Steven en Jan-Willem staat alles in balans hoewel onze spelers over het algemeen minder tijd hebben. Catheleijne blijft het lastig hebben met haat loper tegen het paard van de tegenstander en alleen pionnen verder.

16:20 uur:
De eerste 2 partijen zijn afgelopen. Zowel Catheleijne als Sasa behalen een remise. De stand is nu:

WSG2-ASA2-2.JPG

17:20 uur:
In de tussentijd hebben Jorick en Arnout gewonnen. Met een stand van 1-3 voor en Peter en Ben die naar winst lijken te gaan, moet het goedkomen.
Peter leek op winst af te stevenen, maar moet toch in remise berusten. Ook Ben moet nog heel goed spelen en hopen dat zijn tegenstander dit eindspel niet kent, anders wordt het ook hier remise. Jan-Willem staat een pion achter, maar heeft een vrijpion. Met beiden nog 1 Toren op het bord is dit nog heel spannend.
Bij Steven leek het volledig nog volledig in balans te staa, maar ik hoorde net dat hij een kwaliteit heeft ingeleverd. De 4-4 moet zeker mogelijk zijn, maar of de winst er ook in zit is nog te bezien.

17:30 uur:
Steven verliest helaas en daarmee is het 2,5-3,5. Het gaat nu op Ben en Jan-Willem. Weten zijn nog samen één punt binnen te halen?

17:50 uur:
Inderdaad gaat het zoals we dit seizoen gewend zijn. Ben moet zijn Toren afruilen en zijn randpion kan vervolgens niets meer. Bij Jan-Willem wordt zijn vrijpion opgeruimd en hoewel hij daar een vrijwel doorgelopen pion voor teugkreeg, heeft de tegenstander nog 2 verbonden pionnen over tegen Jan-Willem geen pion meer. Dat betekent zeker verlies en dus wordt de eindstand 4-4.

WSG2-ASA2-3.JPG

=====================
ASA 2 - ZSG (24 november 2018) 1,5 - 6,5 verlies

Vandaag spelen thuis tegen ZSG in het Olympus College (let op: in het hoofdgebouw aan de Rijnhal kant). Een tegenstander die weliswaar nog maar 1 wedstrijdpunt heeft (wij nog 0), maar op papier favoriet is vandaag. Het wordt echter echt nodig dat we onze eerste punten gaan pakken, dus verwacht ik een felle strijd om de punten.

De opstelling:

ASA2-ZSG-0.PNG

14:20 uur:
Jorick is bezig met een kamikaze aanval. Een stuk geofferd en er dreigt nog een stuk tegenaan gegooid te worden. Op de rest van de borden is het nog steeds vrij rustig en valt er nog geen voordeel te vinden voor de spelers.

15:00 uur:
Jorick lijkt zichzelf flink in de nesten te hebben geholpen. Een stuk tegen pion achter en hoewel 2 van zijn stukken ver in de stelling van de tegenstander staan kunnen ze daar niet veel doen en dreigt nu zelfs afruil.
Ook bij Ben wordt de stelling nu minder. Zijn tegenstander is met al zijn pionnen op komen rukken en dat heeft Ben nu een pion gekost. Leo lijkt echter juist weer beter te staan en ook bij Catheleijne is er nog niets aan de hand. Op de onderste borden lijken we er mogelijk net iets beter voor de staan, maar ook daar kan het nog alle kanten uit.

15:20 uur:
Ook Rein heeft er nu maar een stuk tegenaan gegooid en heeft er 2 pionnen voor teruggekregen en dreiging op de Koning. Helaas krijgt hij direct een schaakje tegen en daarmee lijkt ook gelijk zijn dreiging mee verdwenen te zijn. Ben is ondertussen aan een kansloze missie bezig en houdt nog stand om niet als eerste de vlag te moeten strijken. Jorick blijft ook nog steeds standhouden, maar zijn mogelijkheden worden minder en minder. Leo lijkt zijn pion voorsprong niet te kunnen houden en aangezien de tegenstander het loperpaar heeft tegen Leo zijn 2 paarden kan deze open stelling wel eens lastig te houden zijn voor Leo. Op de andere borden kan het nog steeds alle kanten uit.

16:00 uur:
Jorick speelde al niet echt lekker vandaag en grijpt mis en weg is zijn Dame. Hij kon gelijk opgeven.
Op de andere borden blijft het spannend. Waar ik Ben enige tijd geen enkele kans meer gaf, lijkt de stand waar nog steeds erg moeilijk voor hem, maar het materiaal staat nog wel steeds in evenwicht. Rein probeert nog steeds zijn stuk terug te krijgen, maar dat lijkt steeds lastiger te worden. De dreiging die hij had is ondertussen een dreiging op zijn eigen Koning geworden.
Catheleijne heeft ondertussen een stuk en Toren geruild voor de Dam van de tegenstander. Daar kan nog wat leuks uit komen. Ik had graag wat willen vertellen over de stellingen van Arnout, Steven en Ron, maar daar wordt ik niet veel wijzer van. Deze borden lijken allemaal nog in evenwicht te zijn.
Ik zie van afstand dat Ben klaar is. Hij heeft het helaas toch niet gered. We staan dus nu 0 - 2 achter.

16:25 uur:
Ook Rein kan zijn stukken opbergen. Met enkel zijn Toren tegen de Toren/Loper van zijn tegenstander zonder zijn 2 extra pionnen te kunnen benutten is het wachten totdat zijn pionnen gaan vallen. Ook Steven staat ondertussen een stuk achter, maar heeft wel veel dreiging daarvoor op de stelling van de tegenstander. Mogelijk dat hij op zijn bord het tij nog kan keren. Ook bij Ron is het keepen. Weliswaar qua materiaal nog redelijk in evenwicht echter zijn Koning staat niet veilig terwijl die van zijn tegenstander wel veilig staat. Een 0 - 3 achterstand dus op dit moment, met een paar borden die niet echt lekker staan. Catheleijne en Leo weten tot nu toe goed stand te houden.

16:40 uur:
Leo redt de eer en weet in tijdnood de tegenstander op het verkeerde been te zetten en pakt mat in 1. Eindelijk het eerste punt. Arnout weet net de 40e set te halen, maar was vergeten dat zijn Dame aangevallen was. Hij kon gelijk ophouden. Stand 1 - 5 en daarmee dus verlies. Hopelijk weten Steven en Cathelijne nog een punt te pakken.

17:15 uur:
Als het dan ook niet mag lukken, dan doen we het ook wel gelijk collectief. Ook Steven kan het uiteindelijk niet bolwerken en ook hij geeft op. Stand: 1 - 6.
De hoop is gevestigd op Catheleijne om nog iets aan de stand te doen. Dat gaat echter nog heel lastig worden, want de Koning van de tegenstander lijkt steeds veiliger komen te staan midden op het bord.

17:30 uur:
Catheleijne pakt de remise nadat haar aanval niet doorsloeg. Hiermee hebben we een eindstand van 1,5 - 6,5.
We wisten dat het zwaar zou gaan worden dit jaar, maar zo zwaar…..

ASA2-ZSG-1.PNG

=====================
Voorst 1 - ASA 2 (3 november 2018) 5-3 verlies

Yes, een account en dus mogelijkheden voor een live verslag.
Eerst dus maar even de opstelling (als dat tenminste gaat lukken)

Voorst1 - ASA 2 - 0.jpg

16:00 uur:
Peter ziet even iets over het hoofd en verliest zijn loper. Uiteindelijk wordt het mat gezet met Toren, Loper, Paard en pion. Veel mooier zie je niet vaak. Helaas was het dit keer in ons nadeel.
Frank krijgt een remise aanbod. Hij zit in de denktank of hij die moet aannemen of niet. Hij heeft tenslotte een vrijpion, maar met beiden 2 Torens en een loper is het niet duidelijk of dit winstkansen heeft. Op zich al een mooie prestatie!
Op de andere borden zag het er eerst redelijk goed uit, maar op een paar borden lijken de kansen te keren. Bij Leo bijvoorbeeld staan zijn Dame en Koning niet lekker. Straks meer.

16:05:
Wat is al vreesde is gebeurd. Hoewel Leo nog een leuke truuk in zijn stelling had verwezen trapte zijn tegenstander er niet in. Ook Leo kon daarna zijn vlag gewonnen geven. 2-0 achterstand!

16:15 uur:
Catheleijne is wederom met een beregoede partij bezig, Dreigingen alom op de Koningsflank van de tegenstander. Frank staat ondertussen een pionnetje achter, terwijl Ron er luiste eentje voor staat. Bij Steven is de stelling weer eens enorm complex en Jan-Willem weet nog steeds stand te houden. Hopelijk slepen we er vandaag een puntje uit, maar het wordt spannend of het gaat lukken.

16:25 uur:
Het is hier razend spannend. Frank dreigt mat in 1 te krijgen. Er lijkt nog maar 1 zet mogelijk te zijn, maar ziet hij hem ook. Volgens Arnout zit er niets meer in in zijn stelling. Beiden lopers en een gelijk aantal pionnen aan beide kanten. Maar hij moet doorspelen, want we hebben de punten hard nodig. Ron lijkt de stelling in hadden te hebben. Een pion voor en de tegenstander kan zijn stelling niet binnenvallen. Vraag is of het hem wel lukt de stelling van de tegenstander binnen te vallen.

16:35 uur:
Frank weet te pareren en dendert door naar mat. Ons eerste punt is binnen! Prachtige prestatie.
Steven en Jan-Willem lijken remise binnen te kunnen houden. Ron moet zijn pionnenoverwicht kunnen verzilveren en Arnout zijn stelling blijft volledig binnen de remise grenzen. Bij Catheleijne is het zeer complex. Ze heeft enorme druk op de stelling van de tegenstander, maar die heeft zeker ook nog kansen.

16:55 uur:
Jan-Willem krijgt remise aangeboden in een net wat betere stand voor hem (allebei 1 witte Loper en evenveel pionnen), maar mag hem toch aannemen. Ron zijn pion kan volgens mij niet meer gestopt worden en dan zouden we op 2,5-2,5 komen te staan. Alleen Steven, Arnout en Catheleijne spelen nog. De heren lijken naar remise te gaan, maar Catheleijne lijkt nu onder grote druk te staan.

17:15 uur:
Arnout mag remise aanbieden en dat wordt aangenomen. Ron promoveert en wint. Stand: 3-3.
Alleen Catheleijne en Steven spelen nog.

17:45 uur:
Zowel Catheleijne als Steven liggen zwaar onder druk, Catheleijne is een stuk achter gekomen tegen 2 pionnen, maar daar heeft ze te weinig compensatie aan. Steven heeft de Dame van de tegenstander binnen gekregen en dat lijkt hem fataal te gaan worden.

17:55 uur:
Helaas weten zowel Catheleijne en Steven de stelling niet te houden. Einduitslag dus 5-3 verlies!