ASA 1 - Groninger Combinatie 2 (einde)

14:15

En met enige vertraging omdat er een probleempje met de barbezetting is zijn we alsnog de lucht in. Vandaag staat de topper tegen de Groningse Combinatie op het programma.

Schermafbeelding 2019-02-06 om 14.12.48.png

Eerst de opstelling maar eens.

Schermafbeelding 2019-02-09 om 14.16.21.png

En uiteraard was ook gisteravond weer de training van Willy Hendriks die zelf als thema had gekozen: “alle stukken moeten meedoen”. Op mijn schaakniveau is dat op zich nog wel te begrijpen maar hetgeen mij is bij gebleven is dat als je in Catalonië op vakantie bent, je als zwart grote problemen hebt om je paard op b8 te ontwikkelen en dat je na het spelen van het onvermijdelijke Dc8 het beste maar kunt opgeven. Het thema van vandaag bij heel ASA Schaakt voor de technische opdracht is dan ook “Cataloonse Paarden”.

18:00

Aan het einde van de middag is duidelijk dat sprake is van een algehele off-day. Een terechte 2-6 winst voor de Groningers.

WSG 1 - ASA 1 (einde 17:00)

14:45

En jawel, zowaar, we zijn de lucht in. Met enige vertraging door een wandeling van ondergetekende en wat problemen met het bereik alhier.

De opstelling eerst maar eens:

Schermafbeelding 2018-12-15 om 14.35.48.png


En natuurlijk even een blik op de stand van zaken.

Een eerste blik op de borden leert me dat er nog geen schokkende ontwikkelingen te melden zijn behalve een pionoffer bij Thomas en het feit dat Jeroen van Onzen zich weinig meer van zijn tijd in Cardiff kan herinneren maar wel een kwal voor staat. Tenslotte staat Geert een gezonde pion voor. Er zijn nog geen borden te vinden waarop we duidelijk een min hebben. De tegenstander heeft in haar opstelling er voor gekozen om de onderste twee borden met zwaargewichten te bezetten, maar dat levert op dit moment nog geen voordeel voor WSG op.

15:30

Arthur heeft het op bord 8 zwaar met twee torens, een loper en vijf pionnen tegen een dame, een toren en vijf pionnen. Willy heeft de tegenstander bijna in een wurggreep. De situatie bij Mathieu is ingewikkeld maar lijkt nog wel in evenwicht te zijn. Geert staat nu totaal gewonnen en ook bij Sebas noteer ik een dikke plus. Dries zijn tegenstander heeft d5 toegelaten en lijkt ineens stukken minder te staan.

16:00

Jeroen van Onzen wint. Dries lijkt ook gewonnen te staan. Arthur’s stelling neigt naar remise, in die zin dat de stelling nog steeds theoretisch verloren is maar waar diens tegenstander al een zet of 10 weigert de winnende voortzetting te spelen. Mathieu driegt ten onder te gaan aan de complexiteit. Willy staat nog steeds duidelijk beter maar neemt zijn tijd. Bij Thomas dreigt de stelling wel te verwateren.

16:30

Dries wint, Willy wint, Geert wint. Thomas staat beter, Sebas staat gewonnen, Mathieu lijkt ook vanuit het niets te gaan winnen en Arthur knokt verder voor remise.

17:00

En een eenvoudige overwinning is binnen. Arthur verliest, Mathieu wint, Thomas wint en Sebas neemt genoegen met remise.

 ASA 1 - MuConsult A’doorn 2 (einde)

Gelukkig hebben de matadoren gisteravond nog een training van Willy Hendriks gehad en iedere speler uit het team is nu van één ding doordrongen:

g4 is altijd goed

We zullen eens goed in de gaten houden of deze training vandaag direct zijn vruchten zal afwerpen. We zijn keurig om 13:00 uur van start gegaan in de aula van het Olympus College. Fans, supporters, familie en vrienden worden massaal verwacht, althans als we de hoeveelheid ingeslagen bier bekijken.

Schermafbeelding 2018-11-24 om 13.26.19.png

Op het eerste bord bij Willy ziet het er prima uit. Willy’s zelfvertrouwen heeft sowieso natuurlijk een enorme boost gehad na het compliment van gisteravond waarin hij door één van zijn trainees werd vergeleken met Magnus Carlsen.

14:40

Thomas lijkt het momentum in zijn partij even te hebben en heeft een klein voordeeltje te pakken. Bij Mathieu en Geert lijkt weinig aan de hand. Arthur heeft wel al duidelijk een plus te pakken te hebben. Sebas lijkt ook een voordeeltje te hebben, Arthur heeft een nog groter voordeel. Dries lijkt in rustig vaarwater te zijn gekomen.

15:35

“The heat is on” geldt voor zowel bord 6, 7 als ook bord 8. Waar echter Thomas en Mathieu nu de brandjes moeten gaan blussen is het op bord zes juist Arthur die voor pyromaantje aan het spelen is. Sebas ziet een batterij pionnen zijn op zich af komen en lijkt dat prima te vinden in de wetenschap dat die kleine krengen toch niet terug naar achter mogen en hij een paardje meer heeft tegen twee pionnen. Bij Geert is de stelling te complex om er voor mij een waardeoordeel aan te hangen maar volgens de andere Jeroen staat Geert prima. Jeroen zelf staat lekker, Dries lijkt een klein minnetje te hebben. Willy staat prima.

16:00

Arthur wint zijn partij door simple chess en heeft zelfs geen g4 gespeeld. Geert snoept brutaalweg een pionnetje bij tegenstander Martin weg zonder dat ik er enige compensatie voor zie en Sebas begint, nu de pionnen zover als ze konden naar voren zijn gebruik te maken van zijn materiaalvoordeel. Thomas staat inmiddels drie pionnen achter en Mathieu gaat een stuk verliezen.

16:16

Thomas geeft op en de tegenstander van Mathieu heeft blijkbaar clementie en besluit het stuk niet te gaan winnen. Het is mij en de overige stuurlui aan wal een raadsel waarom hij het stuk niet heeft genomen. Willy heeft inmiddels een killer g-pion en kan het punt gaan tellen als hij de torens weet af te ruilen.

16:30

Uit mijn ooghoek vandaan zie ik dat Geert een stuk te pakken heeft en terwijl mijn oog verder dwaalt naar bord drie ben ik getuige van het weggeven van de dame door Dries zijn tegenstander die daarmee de winst wel heel makkelijk binnen haalt en de stand op 2-1 voor ons brengt.

16:55

Bij Willy is het zowaar gegaan als ik had gedacht. Torens worden afgeruild en daarmee kunnen de stukken terug in het doosje, hetgeen een paar zetten later ook gebeurd. 3-1 voor ons.

17:05

Jeroen besluit tot remise om de winst voor ons nog een stapje dichterbij te brengen, Sebas heeft een aantal mindere zetten gedaan. Bij Geert lijkt het ook over en uit.

17:20

De tegenstander van Geert geeft op en daarmee kan Geert een hele mooie overwinning bijschrijven. Bij Mathieu blijkt dat de wonderen de wereld niet uit zijn, hij heeft zich terug geknokt in de partij en haalt alsnog een halfje binnen. Alleen Sebas is nog aan het schaken en die heeft besloten dat hij toch wil aantonen dat hij de betere is.

17:45

En Sebas toont zijn gelijk aan en haalt het laatste punt binnen om de einduitslag op 6-2 te brengen.

Schermafbeelding 2018-11-25 om 20.45.21.png___________________

MSV 1 - ASA 1 (verslag 3 november)

13:00

Sommige schakers zijn anders dan andere schakers. Ze zijn vaak wat afwezig, dolen rond, stranden ‘s nachts op Schiphol, worden de ochtend erna wakker om dan met een omweg richting de speellocatie gaan waar ze dan uiteraard te laat gaan aankomen. En erger nog, ze sturen zelfs dreigende berichten naar de teamcaptain dat deze zelf achter het bord moet gaan plaatsnemen.

Ik zal uiteraard geen namen noemen, zo ben ik niet, maar feit was dat bij aanvang van onze match het eerste bord nog leeg was.

Schermafbeelding 2018-11-03 om 14.40.10.png

En dan zijn er natuurlijk schakers die zich zelfs wagen aan tafeltennis trainingen op de vrijdagavond om zich optimaal voor te bereiden op een treffen met een grootmeester.

14:00

U merkt het al, er gebeurt nog te weinig op de borden om iets zinnigs over te zeggen. In afwachting van dat moment waarvan je weet dat het zal komen, ben ik in de pub beneden de speelzaal maar aan een kleine alcoholische versnapering gegaan. Of dit een juiste beslissing was is nog maar de vraag aangezien enkele teamgenoten bij het passeren bijkans het biertje in hun gedachten ook al aan het nuttigen waren.

14:50

En was er niet iets met het feit dat de laatsten de eersten zullen zijn? Bord 1 eindigt in een remise, Jeroen kan aan het bier.

15:20

De schaker wiens trouwdag gelijk valt met deze speelronde lijkt met de zwarte stukken inmiddels te balanceren op de rand van de afgrond, nu is de richel nog niet heel smal, maar een matje dreigt. Dat valt niet van onze tafeltennissende schaker te zeggen, na zeer goed te hebben gestaan in het vroege middenspel zal hij inmiddels meer dan een batje nodig hebben om Dennis te stoppen. U snapt al, we raden aan de volgende keer een honkbal-training te doen inclusief het meenemen van den knuppel. Sebas heeft weliswaar nog een minnetje maar is nu wel aan schaken toegekomen en kan dus nu volle kracht vooruit gaan denken. Mathieu speelt tot dusver een vlekkeloze partij en staat overduidelijk beter. Zojuist ook even aan de bar gestaan met Gerhard Pauptit en hem uitgelegd dat het de bedoeling is om tegenstander Rein in de tijdnoodfase een stuk cadeau te doen. Bart staat op het zevende bord gelijkwaardig aan zijn tegenstander maar moest het lange nadenken over zijn laatste zet wel bekopen met een koud geworden tosti. Tenslotte dacht Thomas in het begin een wat gezapig remise-achtig spelletje op het bord te hebben, maar inmiddels staat daar het bord in de brand en is het afwachten wie er nu slachtoffer en wie er nu de pyromaan is.

16:00

Bart van Onzen zit weliswaar tegen slechts twee minuten op de klok aan te kijken maar heeft ter compensatie een valletje om de dame te strikken gezet en de tegenstander is daar met beide benen in gaan staan. Het resulteert in een afgesloten dame met twee lopers voor Bart en een Toren voor diens tegenstander. Willy’s tegenstander is wanhopig op zoek naar een matnetje of eeuwig schaak, mocht dat niet gebeuren dan zou Willy zijn trouwdag zomaar luister kunnen gaan bijzetten met een puntje. Sebas heeft een remise-aanbod afgeslagen, bij Mathieu, Rein en Thomas lijken de stellingen vooralsnog op een remise af te stevenen.

16:10

Rein ketst en kan terstond opgeven.

16:30

Willy weet de schade te beperken en scoort een halfje en tegelijk wint Sebas uit het niets. 3-2 achter met nog drie borden spelend. Bart speelt voornamelijk tegen de klok en zichzelf, Thomas vecht in een toreneindspel tegen een pionnetje meer en Mathieu speelt om te winnen.

16:45

Waar ons in het begin een sportieve wedstrijd werd toegewenst is dat gevoel na het plotsklaps verlies op bord 7 wel verdwenen. Bart heeft verzuimd zet 20 te noteren en gaat door de vlag. Tegenstander Rienk heeft dit klaarblijkelijk al eerder opgemerkt, heeft tevens zet 20 niet genoteerd en houdt vanaf zet 36 angstvallig zijn notitieboekje op zijn schoot onder de tafel verstopt om direct na het vallen van de vlag de winst te claimen. Als dit de manier is voor Meppel om de winst te willen binnenhalen kan ik niet anders dan constateren dat ik het in en in triest vind.

Bij Thomas is de partij zoals verwacht in een remise geëindigd en Mathieu speelt nog vol op de winst hetgeen met drie pionnen meer zou moeten lukken. Dat we de match dan verliezen kan, de manier waarop is wel erg zuur.

17:00

De partij bij Mathieu is nu zelfs in die mate gewonnen dat zelfs de scheidsrechter naar de teamcaptain van Meppel loopt om hem te vragen of hij de speler niet kan verzoeken op te geven.

Om nog even terug te komen op voorgaand incident, ik heb net zelf gesproken met de teamcaptain van de tegenstander en die heeft mij ook zijn kant verteld. Verteld over een GM speler die vroeger bij Meppel speelde en standaard zet 20 niet opschreef om daarmee partijen te kunnen claimen. Rienk kende zelf deze truc niet, hij vertelde zijn teamcaptain dat hij zelf bij zet 25 constateerde dat hij zet 20 vergeten was, het zonde vond om te gaan krassen en door-genoteerd heeft wetende dat hij tot zet 41 zou moeten noteren. Verklaart misschien iets, maar op ons niveau zou je toch desondanks mogen verwachten dat je je tegenstander sportief even wijst op de gemaakte fout of dit via de scheidsrechter doet. De nasmaak blijft hoe dan ook wrang.

Tevens nog een tweede correctie. Willy blijkt helemaal niet op 3 november getrouwd te zijn. Ai.