MSV 1 - ASA 1 (live verslag 3 november 16:30 uur)

13:00

Sommige schakers zijn anders dan andere schakers. Ze zijn vaak wat afwezig, dolen rond, stranden ‘s nachts op Schiphol, worden de ochtend erna wakker om dan met een omweg richting de speellocatie gaan waar ze dan uiteraard te laat gaan aankomen. En erger nog, ze sturen zelfs dreigende berichten naar de teamcaptain dat deze zelf achter het bord moet gaan plaatsnemen.

Ik zal uiteraard geen namen noemen, zo ben ik niet, maar feit was dat bij aanvang van onze match het eerste bord nog leeg was.

Schermafbeelding 2018-11-03 om 14.40.10.png

En dan zijn er natuurlijk schakers die zich zelfs wagen aan tafeltennis trainingen op de vrijdagavond om zich optimaal voor te bereiden op een treffen met een grootmeester.

14:00

U merkt het al, er gebeurt nog te weinig op de borden om iets zinnigs over te zeggen. In afwachting van dat moment waarvan je weet dat het zal komen, ben ik in de pub beneden de speelzaal maar aan een kleine alcoholische versnapering gegaan. Of dit een juiste beslissing was is nog maar de vraag aangezien enkele teamgenoten bij het passeren bijkans het biertje in hun gedachten ook al aan het nuttigen waren.

14:50

En was er niet iets met het feit dat de laatsten de eersten zullen zijn? Bord 1 eindigt in een remise, Jeroen kan aan het bier.

15:20

De schaker wiens trouwdag gelijk valt met deze speelronde lijkt met de zwarte stukken inmiddels te balanceren op de rand van de afgrond, nu is de richel nog niet heel smal, maar een matje dreigt. Dat valt niet van onze tafeltennissende schaker te zeggen, na zeer goed te hebben gestaan in het vroege middenspel zal hij inmiddels meer dan een batje nodig hebben om Dennis te stoppen. U snapt al, we raden aan de volgende keer een honkbal-training te doen inclusief het meenemen van den knuppel. Sebas heeft weliswaar nog een minnetje maar is nu wel aan schaken toegekomen en kan dus nu volle kracht vooruit gaan denken. Mathieu speelt tot dusver een vlekkeloze partij en staat overduidelijk beter. Zojuist ook even aan de bar gestaan met Gerhard Pauptit en hem uitgelegd dat het de bedoeling is om tegenstander Rein in de tijdnoodfase een stuk cadeau te doen. Bart staat op het zevende bord gelijkwaardig aan zijn tegenstander maar moest het lange nadenken over zijn laatste zet wel bekopen met een koud geworden tosti. Tenslotte dacht Thomas in het begin een wat gezapig remise-achtig spelletje op het bord te hebben, maar inmiddels staat daar het bord in de brand en is het afwachten wie er nu slachtoffer en wie er nu de pyromaan is.

16:00

Bart van Onzen zit weliswaar tegen slechts twee minuten op de klok aan te kijken maar heeft ter compensatie een valletje om de dame te strikken gezet en de tegenstander is daar met beide benen in gaan staan. Het resulteert in een afgesloten dame met twee lopers voor Bart en een Toren voor diens tegenstander. Willy’s tegenstander is wanhopig op zoek naar een matnetje of eeuwig schaak, mocht dat niet gebeuren dan zou Willy zijn trouwdag zomaar luister kunnen gaan bijzetten met een puntje. Sebas heeft een remise-aanbod afgeslagen, bij Mathieu, Rein en Thomas lijken de stellingen vooralsnog op een remise af te stevenen.

16:10

Rein ketst en kan terstond opgeven.

16:30

Willy weet de schade te beperken en scoort een halfje en tegelijk wint Sebas uit het niets. 3-2 achter met nog drie borden spelend. Bart speelt voornamelijk tegen de klok en zichzelf, Thomas vecht in een toreneindspel tegen een pionnetje meer en Mathieu speelt om te winnen.

16:45

Waar ons in het begin een sportieve wedstrijd werd toegewenst is dat gevoel na het plotsklaps verlies op bord 7 wel verdwenen. Bart heeft verzuimd zet 20 te noteren en gaat door de vlag. Tegenstander Rienk heeft dit klaarblijkelijk al eerder opgemerkt, heeft tevens zet 20 niet genoteerd en houdt vanaf zet 36 angstvallig zijn notitieboekje op zijn schoot onder de tafel verstopt om direct na het vallen van de vlag de winst te claimen. Als dit de manier is voor Meppel om de winst te willen binnenhalen kan ik niet anders dan constateren dat ik het in en in triest vind.

Bij Thomas is de partij zoals verwacht in een remise geëindigd en Mathieu speelt nog vol op de winst hetgeen met drie pionnen meer zou moeten lukken. Dat we de match dan verliezen kan, de manier waarop is wel erg zuur.

17:00

De partij bij Mathieu is nu zelfs in die mate gewonnen dat zelfs de scheidsrechter naar de teamcaptain van Meppel loopt om hem te vragen of hij de speler niet kan verzoeken op te geven.

Om nog even terug te komen op voorgaand incident, ik heb net zelf gesproken met de teamcaptain van de tegenstander en die heeft mij ook zijn kant verteld. Verteld over een GM speler die vroeger bij Meppel speelde en standaard zet 20 niet opschreef om daarmee partijen te kunnen claimen. Rienk kende zelf deze truc niet, hij vertelde zijn teamcaptain dat hij zelf bij zet 25 constateerde dat hij zet 20 vergeten was, het zonde vond om te gaan krassen en door-genoteerd heeft wetende dat hij tot zet 41 zou moeten noteren. Verklaart misschien iets, maar op ons niveau zou je toch desondanks mogen verwachten dat je je tegenstander sportief even wijst op de gemaakte fout of dit via de scheidsrechter doet. De nasmaak blijft hoe dan ook wrang.

Tevens nog een tweede correctie. Willy blijkt helemaal niet op 3 november getrouwd te zijn. Ai.